2016. április 11., hétfő

Marcius-aprilis

Most jott el a pont, hogy erzem, van kedvem irni, ugyhogy kapva kapok az alkalmon.

Eloszor a lanyokrol az osszefoglalo:

Adelaide

6 honapos (mondjuk mire befejezem a bejegyzest biztosan mesz mar 7 is :D), lassan 9 kilo, epp valtoban vagyunk a 6-9 honapos ruhakrol a 9-12 honaposokra, mert a nadragok mar rovidek, a felsok szukek... Szepen no a kis dragam :) Haja par heten belul akkora lesz, mint Annabellenek 1 evesen, neki gyorsabban megy ez a dolog. A szine nagyon cuki, a fenyen voroses, egyebkent barna. A szeme szine szinten trukkos, ranezesre barna az egesz, de kozelrol nezve belul barna, kifele pedig meg az a meghatarozhatatlan szurkeskekeszoldes szin.
Maszik, ul eees all a draga. Nem bir a feneken megmaradni, leteszem es 3 masodperc mulva mar kapaszkodik fel valamibe es acsorog. Nezelodik vagy epp ragcsal valamit, de a foldon nem hajlando megmaradni, fentrol minden erdekesebb :) Nagyon eros labakon all, az biztos. Neha azt kepzeli, hogy neki mar kapaszkodni sem kell es csak hassal tamaszkodik a szekrenynek :D Es ugy csinal, mintha ez lenne a vilag legtermeszetesebb dolga, hogy o 6 honaposan kapaszkodas nelkul acsorog :D Azt hiszem egy ujabb hatarozott szemelyiseggel van dolgunk, mar azt sem tudom, hogy hany dudasnak kell megfernie egy csardaban, de majd osszebujunk, aztan csak elferunk valahogy egymas aurajaban :)
Kiscsajszi egyelore nagyon nagy dumas is, egesz nap megy a "mammammmammm", foleg akkor, amikor mar maximum 3 perce valami mast csinalok es nem ra figyelek minden atomommal, na akkor nagyon tud jelezni, hogy jo lenne, ha egy kis vigaszcicit odacsurrantanek vagy legalabb szetcsokolgatnam, mert kezd kifogyni a tartalekokbol :) Imadom, nagyon nagy forma a csajszi es izgatottan varom, hogy lassam, milyen szemelyiseg formalodik majd belole az evek soran. Mindig eszembe jutattja Annabellet, amikor meg csak ekkora volt, juj, akkor meg nem lehetett latni, hogy milyen lesz kesobb (most) es Adelaidenel is csak tippelgetek.
Elkezdtuk a hozzataplalast ugy ertelmesebben is, mert par hetig csak kigyouborkat kapott, hogy csocsalgassa meg almat szopogatott, ezekert majd meg bolondult, aztan kapott kezbe banant, ami nagy siker volt, majd elkezdtem parolgatni neki repat meg almat, na az mind a foldon landolt. Most 3 napja ugyanazt kapta, gondoltam teszek egy kort a purekkel, mert nincs kedvem annyit mosni (baby led weaning-et kezdtunk el, ami annyi, hogy nem puresit az ember, hanem ujjnyi mereture vagja az adott dolgot es hagyja, hogy a gyermek szabadon kostolgasson, maszatoljon, dobalozzon - inkabb ez maga az etellel valo kiserletezgetesrol szol, mintsem a taplalkozasrol, de sokat kell utana takaritani es eleinte a gyerek pocakjaba kaja nem igazan jut), de mivel Adelaide elegge nagy etvagyu baba, ezert probabol jott a pure (repa, krumpli, zoldborso bio alapanyagokbol) es hat csuszik :) Eloszor keveset kapott, kiserlet keppen, figyeltem a reakciokat, pelust, de rendben volt, masnap picit tobbet, aztan ma mar nagyon baratsagosan nyitotta a szajat a kanal kozeledtevel :) Holnap kiprobalunk valami uj kombinaciot.
A kakik pelenkak ezuttal atvaltottak igazi szagu pelenkakra, ami abbol a szempontbol szuper, hogy biztosan megerzem, ha produktum van es cserelhetem azonnal :)
Inni csak a csapbol kap, azaz cicitejci.
Azon kivul, hogy napi 728 alkalommal hozza ram a fraszt azzal, hogy ide uti be magat, oda uti be magat, igazan nincs okom panaszkodni ra. Tunderi kis vigyorgos, beszelgetos, szeretgetos szerelemvirag.

Annabelle

Rola olyan rengeteg valtozast nem tudok elmeselni, 2,5 evesen azert lassabban tortennek a dolgok es a legnagyobb tudomanyokat az elozo bejegyzesben taglaltam. Azota annyi valtozott, hogy elerte a 13 kilot, 2 eveseknek valo ruhakrol valtunk a 2-3 evesekre valoakra, a haja hihetetlen tempoban no es a dackorszak egy uj szintjere leptunk, amikor is a kisasszony ugy csinal gyakran, mintha suket lenne (es kozben mosolyog a bajsza alatt persze). Emellett elkezdett "rosszalkodni" vagy nem is tudom mi ra a megfelelo szo. Azzal szorakozik, hogy jatekbol visszafele fejleszti magat. 2,5 evig egyszer eszebe nem jutott, hogy egy vonalat is firkaljon a falra, na egyik nap amikor mar egyebkent is logtak az idegeim, fogta a ceruzat es kicsit kidiszitette a falat. Az egesz 2 masodperc volt, mert raszoltam es elbeszelgettunk errol, de nem ezen van a hangsuly, hanem azon, hogy nem tudatlansagbol, hanem szant szandekkal kitalal olyan dolgokat, amiket azert csinal, mert tudja, hogy attol merges leszek. Sokat gondolkodtam rajta es jo ideig figyeltem, hogy 120% biztosra mondhassam, hogy nem unatkozas, nem butaskodas, hanem szandekos provokalas. Az oka pedig bennem van, mert faradt vagyok idegileg sokszor. Lacko keveset van velunk, Aberystwythbol mar magam sem tudom mikor mozdultunk ki utoljara es borzaszto unalmas mar, raadasul jatszohazba meg jatszocsoportokba sem tudom vinni oket, mert minden gyerek beteg (skarlat, hanyos-fosos virusok, kotohartya gyulladas, sorolhatnam meg) es olvasom az itteni anyukak forumjaban, hogy irogatjak, hogy "haat beteg a gyerek is mint atom meg en is 3 napja felorankent hanyok de azert megyunk a csoportba" meg viszik oket ide-oda en meg pont nem kivanom azt, hogy a 2 kicsi beteg legyen plusz en is total lerobbanva oket apoljam egymagam ugyhogy, inkabb minden nap megyek veluk ugyanarra a jatszoterre meg 3 meteres parkba plusz ha nem fujja kette a fejubk a szel, akkor szoba johet a tengerpart is, de megint csak (inkabb meg mindig) az van, hogy kedvem sincs elindulni ugy oszinten, mert roppant unalmas minden aldott nap ugyanoda menni, plusz egy anyukatol nagyon ovakodom, de tekintve, hogy o is ebben a szituban van, ezert o is ugyanazokra a helyekre jar es persze, hogy rendszeresen osszetalalkozunk. Szoval minden nap nagyon ossze kell szednem magam es motivaciot talalnom az indulasra. Egyetlen hajtoerom van, a gyerekek. Kell a levego nekik, a feny, a ter, a kornyezetvaltozas, a tortenes. Annabellen is erzodik, hogy menne nagyon masik helyekre, szeretne kirandulni menni, allatkertbe menni, valami ujat latni. Sajnalom szegenyt, legalabb ha udvarunk lenne mar jobb lenne a helyzet, mert kene neki, hogy szabadon legyen eresztve egy biztonsagos kornyezetben es elvezhesse a mozgasteret.
Nem panaszkodni akartam, hanem elmagyarazni, hogy reszben mi all Annabelle ujfajta viselkedese mogott, masreszt mivel maximum irasban lelkizek a baratnoimmel, ezert igy (is) dolgozom fel a kis dolgaimat, hogy ide leirom.
Osszefoglalva, egy kicsit neheznek erzem a szituaciot es amikor hozza nem sikerul eleget aludni (6 honapja) akkor en is sokkal erzekenyebb vagyok es konnyebben kerulok a turelmem vegere. Mert sajnos nem vagyok szuperno es vegesek a kepessegeim. Mert 6 dolgot csinalok egyszerre ugy, hogy a kicsi folyamatos felugyeletet igenyel (azaz elmozdulni nem tudok mellole amikor epp nem hintazik vagy alszik), mert barmelyik pillanatban beutheti a fejet vagy eldolhet, mint a zsak, mivel egesz nap acsorog, kapaszkodva kozlekedik ide-oda es vannak balesetek, tehat ha elmozdulok mellole mert epp bedobalom a szennyest a mosogepbe vagy elmosok ket tanyert vagy elsprintelek pisilni vagy kioblitem a bilit vagy Annabellel jatszom es fel pillanatra nem nezek ra, na akkor tuti akkorat esik, hogy a vilag legfelelotlenebb anyjanak erzem magam es legszivesebben elsullyednek sajat magam elotti szegyenemben. Es kb. soha nem erem utol magam. Ha igen, az 3 masodpercig tart. Nem vagyok kepes egy nap egyszerre elvegezni mindent ugy, hogy minden el legyen mosogatva, minden ruha ki legyen mosva-teregetve, a kaja ertelmes idoben kesz legyen es legalabb 2 napig eleg is legyen, a gyerekek mar voltak levegozni, a lakasban nagyjabol kozlekedni is lehet a jatekok kozott es persze fel van porszivozva meg mosva meg mittudomen. Hat ez nalam nem tud igy mukodni. Vagy a lakas van rendben vagy a gyerekek. Es gondolom mindenki kitalalja, hogy melyik a fontosabb a sorrendben..? :)
De persze idegesit, ha nem tud a ketto parhuzamosan tortenni egymas mellett es olyankor feszult vagyok. Meg akkor is, ha nem tudok felkeles utan viszonylag hamar reggelizni, mert ejszaka x alkalommal szoptattam, reggel szinten es gyorsan elfogy az energia es azonnal Duffy tudnek rohanni. Meg ha olyan a zajszint, amitol rezeg a dobhartyam. Nem tudom, hogy ez annak a kovetkezmenye-e, hogy kiskoromban folyamatosan gondok voltak a fulemmel es mutogettek orrba-szajba (szo szerint) es az megviselte a fulem, de van egy pont, amin tul a zajra ugy reagal a fulem, hogy ilyen idegesitoen es kellemetlenul zizeg ott bent es akkor vegem van :D
Na nem irok tovabb arrol, hogy miktol akadok ki, mert igazabol nem ezek a fontosak, csak nap vege van, elfaradtam es ilyenkor konnyebben jonnek belolem ezek a negativ dolgok.
Onnan indultam, hogy Annabelle "rosszalkodik" es oda akartam kilyukadni, hogy reszben ez miattam tortenik, reszben az apja hianya miatt, reszben a monotonitastol, reszben a delutani alvas hianyatol, reszben meg az idojarastol es a csillagok egyuttallasatol :D Vannak konnyebb es nehezebb orak, mint minden otthonlevo anyukanak aki a gyerekeivel tolti minden pillanatat. Van, hogy az en hibam, amiert konnyen borul mindkettonknel a bili es van, hogy en teljes stabilitasban, bekeben es nyugalomban vagyok, o meg a total ellenkezoje es barmivel probalkozom, minden csak a visszajara fordul. De kinel nincs ilyen, oszinten? Ez resze az eletunknek es ez igy termeszetes.
Meg az fontos nekem leirni, hogy minden este, miutan elaludtak, ertekelem az elmult napot. Mik voltak a legjobb dolgok, mik a legnehezebbek, mikor ereztuk legjobban magunkat stb. es a legfontosabb, hol voltak azok a pontok, amikor jobban csinalhattam volna de meg nem sikerult? Ezeken el szoktam eleg komolyan gondolkodni es kitalalom, hogy masnap hogyan tudnam jobban csinalni. Turelmetlen voltam? Elszakadt a cerna? Leblokkoltam a faradtsagtol? Lehettem volna kreativabb, szorakoztatobb, engedekenyebb, szeretgetosebb stb.? Akkor holnap ezt es ezt ebben a szituacioban mashogy probalom majd. Es van, hogy sikerul es annak nagyon-nagyon orulok meg persze van, hogy masnap meg nem megy. Talan harmadik vagy negyedik nap vagy egy het mulva. De probalom tiszta szivbol, mert olyan gyermekkort szeretnek nekik varazsolni, ami egy erzelmileg szilard, biztonsagos alap. Ez a legfontosabb. Nem a mosogatnivalo meg a rendetlenseg. 2 kisgyerek mellett hahaha :D Ugyhogy ahogyan eddig is, uton vagyok, az anyasag utjan, folyamatosan tanulok, elrontok, ujraprobalok, tervezek, megvalositok, erofeszitek, adok, adok, adok es elvezem azokat a szepseges, stresszmentes, orokkevalosagig hatolo szerelmes pillanatokat, amikor elmerulhetek a gyermekeim kacajaban, szemeiben, tudomanyaban, hangjaban, mozdulataiban, illataban, egesz lenyeben. Adelaide meg baba egy kicsi ideig es tudom, hogy az egesz egy szenpillantas es mar akkora lesz, mint a novere, ezert ahogy tudom jelen vagyok a pillanatban es elvezem ezt a szakaszt, amikor meg ilyen kicsi es gyamoltalan es meg babaillata van es aprocska keze es fogatlan mosolya :) Mert az ido kegyetlenul el tud banni az emberrel ha nem figyel, mert rohan es aki nem rangatja vissza magat tudatosan ujra es ujra a jelenbe, hogy minden erzekszervevel es lelki szenzoraval megelje azt, az csak akkor eszmel ra, hogy elmult minden, ami annyira jo volt, amikor mar keso, mert azok a pillanatok elszalltak igazi ateles, megeles nelkul.
Ez kegyetlen lecke, de gyorsan tanulni lehet belole, ezert en is gyakran koppintok a fejemre, hogy hahoo, oke, hogy ugy erzed, hogy osszecsaptak a hullamok a fejed folott es tartanal egy szunetet, de a gyereked ebben a pillanatban is ugyanolyan edesbogar es mar sosem lesz ugyanakkora, mint a mai napon, ugyhogy szivd magadba minden pillanatat ameddig meg engedi, hogy addig oleld, ameddig jol esik :)

...

Annabelle szobatiszta, kintre kap pelust meg alvashoz, de szinte mindig szarazzal ebred fel, szoval ez mar csak olyan biztonsagi eljaras nala. Folyamatosan tanul el tolunk uj szavakat es a fantaziaja is egyre aktivabb, torteneteket talal ki es mesel a huganak vagy maganak valami erdekes meset :)
Magatol jatszani nagyon ritkan ul le, inkabb az ilyen alkotos dolgok erdeklik, amihez vagni, szinezni, festeni, ragasztani kell. Ebbol kifolyolag szinte naponta csinalunk valamit, amikor picurka epp alszik, akkor megnyitom a Pinterestet, rakeresek olyan alkothato dolgokra, amik az o koranak megfelelo es kivalasztunk parat, ami tetszik neki es otletelunk, hogy hogyan tudjuk azt azokbol megcsinalni, aki nekunk van itthon. Mindent engedek neki, hogy probaljon csinalni, kiveve persze ami olloval tortenik, de egyebkent segitseggel de veghezvisz mindent. Koncentraciojanak meg fejlodni kell ahhoz, hogy az adott dologra tudjon fokuszalni es ne masik harommal kalandozzon, de ez ebben a korban nem varhato meg el szerintem. Mindig van mit takaritani a kis projektjeink utan (foleg ot, mert nem birja ki, hogy ne kenje ossze minden kilatszo porcikajat festekkel :D), de megeri, mert mindketten elvezzuk azt a keves csak kettesben eltoltott idot, ami ilyenkor adatik es nem mellekesen nagyon szep dolgokat alkotunk termeszetesen :D
Jatekokrol par szot meg, kedvencei a menoria jatek, allatos domino, potyi, Apjaval a mega blocks es a marble run, de hogy teljesen oszinte legyek, a legtobb idot a konyvekkel tolti. Nemreg lecsereltem a konyvei nagy reszet, mert boven jobban erdeklik mar az ismeretterjeszto konyvek, amik 1-1 allatot mutatnak be (meg dinoszauruszokat), de szereti az enekes, mondokasakat is. Babozni, kirakozni, fuzni es mindent, ami utanzos jatek nagyon szeret.
Mar nagyon ugyesen segit teregetni, ha van kedve, az o reszortja a zokniteregetes, aztan ha megszaradtak, akkor o valogatja ki, hogy melyik ruhadarab kie es a zoknikat, alsogatyakat, bugyikat a helyere is teszi.
A porszivotol, turmixgeptol, hajszaritotol, epilatortol, hajnyirotol meg mindig menekul, o sem birja a hangos dolgokat, bezzeg sajat hangereje egy cseppet sem zavarja :D
Ugyesen oltozik, vetkozik, mos kezet stb., de a fogmosast este nem bizzuk ra, mert nagyon fontos, hogy akkor tiszta fogakkal menjen aludni. Egyedul jon fel a lepcson a masodik emeletre, siman elsetalgat velem orakig anelkul, hogy kiakadasig elfaradna, az utcakon fogja a kezem, nem szokott elrohangalni es szot fogad, boltokban szeret huncutkodni de gyorsan visszafut hozzam, ha kicsit szem elol teveszt.
Most abban a szakaszban van, hogy mindent meg akar velunk vetetni es mi nem kezdjuk neki a szentbeszedet a penzrol, mert erre boven raer meg, persze ez kozel sem jelenti azt, hogy mindent megkap amit kitalal. Igyis mar azzal "fenyegetem", hogy a jatekait odaadjuk olyan gyerekeknek, akiknek nincs, mert o ugysem jatszik vele... Neha olyan joszivu, hogy tamogatja az otletet, maskor meg nagyon probal meggyozni, hogy o mostmar minden jatekaval fog jatszani, higgyem el :)
Mondjuk nincs is ideje jatszani, mert a nap nagy reszet a bilin ulve tolti el, ezt el is felejtettem irni! Imad a bilin csucsulni. Konyorgunk... Zsaroljuk :D Nem... O meg marad. Eloszedjuk a leghitelesebb motivacios beszedunket, de hiaba. O meg varja, hatha jon a kaka. Mondjuk legalabb addig egy helyben van, csak egy ido utan mar dacbol marad rajta, pedig tokre unatkozik es olyankor elkezd artikulatlan hangszinteken enekelni mindenfele random osszevisszasagot VAGY sz angol ABC-t hatvannyolcszor egymas utan egyre hangosabban es hangosabban es magasabb hangon a vegen mar uvoltve a valaha kiordibalt legmagasabb hangon tolja az ejjbiisziidiii-t es hiaba fogom be a fulem, mert rohog rajtam es meg ranyomat egy lapattal, a huga mar nem tud szerencsetlen nagyobb szemekkel nezni, hogy mi a jo eletert visit ez a gyerek a bilin ulve megallas es levegovetel nelkul vigyorogva bele a vilagba, de NINCS VALASZ es nincs B verzio, hogy jolvan enekeljel de kicsit halkabban vagy ertelmesebb hangon, neeem, itt nalunk mindent vagy semmit alapon mukodnek a dolgok de foleg mindent es nagyon elven.
Oltozkodesben megint csak topon van a dragam, 10-bol 1x jo az, amit mi valasztunk, szoval jatszoterre menni gumicsizmaban, farmerben, tutuszoknyaban, fodrosruhaban, kabatban teljesen altalanos de a kinezet csak akkor tokeletes, ha minimum egy, de inkabb tobb koldokig ero csiricsare nyaklanc villoghat ki a kabat alol. Mert az elet tul rovid ahhoz, hogy altagosan nezzunk ki ugyebar :) En egyebkent tamogatom, hogy ugy fejezze ki magat a gyerek, ahogy neki jol esik, csak ra kell nezni az anyjara, na azon is vannak gyakran atlagosnak nem epp mondhato ruhadarabok :D

Jesszus, meg mindig nyomom rizsat.
Lehet, hogy tenyleg szeretek irni es a csokevenyes verbalis kommunikaciora valo alkalmassagomat igy elem ki. Elnezest :)

Egyuttal akkor most be is fejeznem, mert ido van aluszkalni, masreszt nem jut eszembe mas konkret, amirol irni terveztem. Arrol meg barmennyit tudnek irni, hogy milyen erzes szembesulni azzal, hogy a gyerekeim egyre nagyobbak es vegul egy felnott, onallo, tolunk fuggetlen szemely lesz majd, de akkor meg par oraig biztosan nem alszok...
Ugyhogy jojjon par kep, amit igy kapasbol a telefonomon talalok.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése