2016. július 24., vasárnap

Adelaide 10 honapos, Annabelle mindjart 3 eves

Hol is kezdjem? :)

Eloszor is irom a fejlemenyeket a lanyokrol, aztan egy kicsit az altalanos dolgokrol.

Adelaide:

Majus 30.-an, azaz meg nem volt 9 honapos sem, amikor elindult. Eloszor csak 1-2 lepest tett, majd lar nap mulva mar setalt, azota nagyjabol 1x lattam maszni, tegnap a dombon felfele :) Mindenhova 2 labon jar, a babakocsiba azota nagy nehezen lehet csak bekotni, ugyanez az autos ules, lenyeg a lenyeg, jar a baba :)
Hat darab foga van, az utolso nagyon nehezen bujt ki es ugy tunik, hogy megint beindult valamelyik (vagy egyszerre tobb is), mert sajnos harap (cicit), nagyon nyugos volt ma es fogmosaskor is nagyon tiltakozott.
Tegnap tapsolt es integetett eloszor.
Nagyon baratsagos, batran setal oda az emberekhez, megszemleli oket, de aki nem tetszik neki, attol akar el is sirja magat.
Jo etvagya van, nagyjabol egesz nap kepes falatozni, persze melle meg sokszor jon cicizni.
Neha probal a kanallal kezdeni valamit, de aztan dobolas lesz belole :)
Baba, mama az alapveto szavak, amit egesz nap mondogat es amikor a neven szolitjuk, akkor szokta mondani, hogy Edde :)
Bye-bye-t ugy mondja, hogy ba-baa es kozben integet.
Nagyon szereti a zenet, zenelos jatekokat, azonnal tancra perdul, razza a kis kezeit es egyertelmuen boldog. Felismeri Annabelle kedvenc hegedukoncertjeit, amit gyakran hallgatunk es nagyon figyel, plusz a kezeivel olyan mozdulatokat csinal, mint amikor Annabelle hegedul.
Ma enekeltem neki a Ba-baa black sheep-et es nem hazudok, visszaenekelte az elso sor dallamat. Gondolom, hogy veletlen egybeeses, de nem eloszor fordult mar elo, par napja az Old McDonald had a farm elso sorat enekelte vissza babanyelven.
Nagyon szeret mokazni, ha nevetunk tokeletesen leutanozza, hogy hogyan csinalta az adott ember, a kamunevetestol az oszinte kacagasig.
Alapvetoen egy szemlelodo, nyugodt kicsi lany (vagy maradhat egy piciket baba meg?), aki minden jatekban benne akar lenni, azonnal rahangolodik a masik ember erzeseire es nagyon szeret hangosan sikongatni :D nem viccelek, amikor etetem vagy epp var a hamijara, olyanokat sikit, hogy szo szerint fuldugot hasznalok, mert ugy erzem, kettehasad a dobhartyam :O :D
Igy birom csak levezenyelni az etetest.
Egy rovid ideje elkezdett vegre apukaja tele is nyitni, erdeklodni, mar hozza is nyujtozkodik, ha menni akar es sokszor celzottan hozza megy, hogy olelgesse meg.
Hatalmas szeretetigenye van es annal ellenere, hogy folyton lenni akar, megis ha tehetne, kicsit hozzam is none egy idore :)
Ruhakbol 12-18 honaposakra valot hord, csak ezen nem szoritanak. Pelenkabol 5-os meretut (mint Annabelle ejszakara meg ha megyunk valahova ahol nincs WC), szoval majdnem ugyanakkora ruhat hordanak, kis tulzassal, de Annabelle gyakran bujik a tesoja poloiba, ha olyan kedve van, ez teny :) Nyilvan o sokkal magasabb, picurka meg meg inkabb rovid es tomzsi, de a popomeretuk szinte megegyezik.
Az ejszakak valtozoak, hol jobb, hol nehezebb, de tobbszor ebred cicizni az ejszaka folyaman.
Nagyon szeret edenyeket pakolaszni, egyikbol ki, masikba be, ugyanezt csinalni barmivel, ki-be pakolgatos korszak van.
Furdeni imad, torolkozni kevesbe, oltozes az nem kedvenc, de szerintem ezek altalanos dolgok kisembereknel :)
Konyvragcsalas-tepkedes, popsitorlokendo kihuzgalas, szekrenyajto es fioknyitogatas vegtelensegig, azokbol valo kipakolas, tormelekek felszedegetese a foldrol, mosogep buvoles, ruhak lepakolasa a szaritorol es megragcsalasa, kajadobalas es hajbadorzsoles modszeresen, hajhuzgalas es gumi/csatt kiszedegetese egy adag haj kisereteben Annabelle vagy en hajambol, zuhanyzoba valo beszokes es pacsalas, WC kagyloba bamulas, fulbevalo fulbol kitepese, egesz napos cukiskodas, csak hogy megnevezzek nehany dolgot a dragam muveszkedeseibol :)
Napkozben altalaban 2-3x alszik az esti fekves elott, de csak rovid idot, max 20 percent altalaban es nem alszik vissza, ha probalom se, csak nagyon ritkan.
4-es meretu cipot hord.
Felismeri a Ciroka-marokas mondokat es egybol mondja, hogy "babaa, mammaa", mert az van benne, hogy babaanak, mamaanak, ismeri a hangsulyt es o is ugy mondja, nagyon draga.

Annabelle:
Pillanatokon belul 3 eves!! :O Azt hiszem minden szulo hasonloan erez ilyenkor es fel nem foghatja, hogyan lett a pici kisbabajabol egy 3 eves, magas, hosszuhaju, akaratbomba kisember. Ezen szerintem nem lehet tullenni, egyszeruen csak el kell fogadni, hogy nem maradnak orokre picikek, akarmennyire is dedelgetni szeretnenk oket az idok vegezeteig. " Nekem mindig az en kisbabam maradsz" es tenyleg, minden masodik gondolat oda kanyarodik vissza, hogy milyen volt, amikor pici volt :)
Na, attol fuggetlenul, hogy mar "nagy" 3 eves, azert vannak dolgok, amikben kifejezetten o szeretne pici maradni, peldaul utal onalloan enni, szerintem reszben mert nalunk nincs csaladi osszeulos eves (bar azt is megcafolnam, hogy attol jobban enne egyedul, de masra nem tudom fogni), Lacko szerint azert, mert nem hagyjuk jatszani a kajaval, de szo szerint ugy kell beleimadkozni az etelt, ami nagyon frusztralo tud lenni, de ez is atmeneti dolog. Ha kozben meselunk vagy nezhet hegedut, akkor viszont sokat meg bir enni, gondolom mert nem as evesen van a fokusza, a tippem, hogy rettento unalmasnak talalja egyebkent, amit szinten megertek. A lenyeg, hogy eszik nem? :) Sulya csak lassacskan novekszik, de en azt mondom, hogy inkabb legyen egeszsegesen vekony/normal sulyu, mint legyen elhizva. Ez az en velemenyem, sajat sulyom is igyekszem a szamomra megfelelo tartomanyban tartani, ahogyan a legjobban erzem magam.
Szepen enekel egyedul vegig enekeket, mond mondokakat, foleg az Angola nyelvueket szereti es jegyzi meg konnyebben, a Magyar mondokak meg enekek kozott vannak szamara ertehetetlen szavak, foleg a regiek kozott, de felreertes ne essek, azokat is szereti. Nem tomom a fejet, sokszor eneklunk, mondokazunk, de nem kotelezem ra, hogy megtanulja, visszamondja, ha erdekli, ez ugyis megtortenik magatol, ahogy eddig is.
Szamol 20-ig szinte kibatlanul, angolul-magyarul, de neha nem figyel annyira kozben es akkor ugy mondja ahogy epp kedvenc tartja :)
ABC-t angolul mar regota tudja, felismeri a legtobb betut, szavakat hoz peldanak, ami az adott betuvel kezdodik.
Folyamatosan, de lassan haladva tanitunk meg neki uj szavakat, inkabb olvasunk sokat angolul es amit kerdez, azt elmondjuk tobbszor.
Ferfiakat nem szereti, de nagyreszt azert, mert nem talalkozik rendszeresen himekkel, inkabb csak anyukakkal es gyerekeikkel.
Hangulatatol fuggoen baratkozik, erdeklodik vagy inkabb egyedul jatszik/felfedez. Tovabbra is szereti nezni, hogy mas gyerekek mit/hogyan csinalnak, neha bekapcsolodik, neha megy a sajat dolgara.
Pisibalesetek nem igazan vannak, ejszaka is szol ha pisilnie kell.
Dackorszak meg tart (es gyanitom meg fog is egy ideig), szoval gyakori vendeg nalunk a visitas, hisztizes, vegnelkuli ellenkezes es akaratoskodas. Buntetest nem szokott kapni, inkabb atkuldjuk a masik szobaba gondolkodni meg lehiggadni, neha mukodik, neha nem, kiborulasi szinttol fuggoen.
Adelaide-del valo viszonya masodpercenkent valtozik, a nemszeretemtesokat-bol nagyonszeretemtesokat az teljesen altalanos, ha az egyik pillanatban elloki, ra 10 masodpercre mar olelgeti, szoval izgalmas az elet :D
Motorozni tovabbra is imad, majd Magyarorszagon be kell szereznunk egy nagyobbat neki.
Atoltozni naponta minimum 3x, de inkabb 5x szokott, ruhat hajtogatni, teregetni nagyon szeret es ugyesen is csinalja.
Nagyon ugyesen szinez de csak ritkan van hozza kedve. Inkabb ragasztas, festes a favorit. Lassan kiprobalunk uj dolgokat amihez eleg ugyes mar, biztos tetszeni fog neki. Ha tehetnem, egesz nap ilyenekkel foglalkoznek vele, nekem alapveto letelemem az alkotas es szerencsere o is szeret kiprobalni uj technikakat. Barcsak tobb idom es alkalmam lenni kettesben lenni vele, hogy legyen idonk tobb erdekes dolgot egyutt csinalni vagy csak olvasni, jatszani, fozni vagy amit szeretne, de Adelaide meg anyafuggo, nem igazan tudja Lacko lefoglalni annyira, hogy ne sirjon utanam. De azzal gazdalkodunk, amink van :)
Annabelle szeret egyedul is jatszani, idonkent nagyon aranyosan belemerul es elvan, maskor kizarolag csak nezni akarja, ahogy en vagy az apukaja jatszunk, azaz epitunk vagy babozunk vagy konyvbol olvasunk.
Ejszaka melyen es jol alszik, mar nem szokott sirni, az ejjel megszolalt a fustjelzo es arra sem ebredt fel, nem tudom hogy csinalja :)
Kis erzekeny lelku szerelemvirag, aki konnyen ijed meg szamara ismeretlen dolgoktol, de kozben mindenrol erdeklodik. Altalaban az elso valaszt nem hallja meg, de masodikra mar figyel :)
Probalja kifejezni a pontos erzeseit, de neha maga sem tudja, mi a baja, egyszeruen csak szomoru vagy ideges, de nem tudja miert, masszor boldog es jol erzi magat es szereti ezt a tudtunkra adni, szerencsere.
Probaljuk ot okosan terelgetni, erzelmi es ertelmi szinten is, de bevallom, ez nem konnyu ameddig ebben az ellenkezos, dacos korszakaban van.

Rolunk par szoban annyit, hogy koszonjuk jol vagyunk, indultunk mar Jo ideje Magyarorszagra, de elutasitottak Adelaide Brit utlevelet es pont aznap, amikor indultunk volna Londonba, jott a level, hogy megis kaphat, csak ujra be kell adni a jelentkezest. Most ezen vagyunk rajta, embert kell talalnunk referencianak, na mindegy, ebbe nem megyek bele, a lenyeg, hogy par napon belul elkeszul es elkuldhetjuk aztan mar csak varni kell, hogy megerkezzen, utana mehetunk.
Kozben ujra nekiallunk az internetes boltunk megvalositasanak, hogy legalabb az is haladjon az elso koppanas utan.
Ugyhogy lelekben mar ott vagyunk, testben meg majd autoval fogunk menni, visszaadtuk a Ford-unkat es vettunk egy hasznalt 7 uleses Chrysler-t, igy mar van eleg hely mindenkinek vegre! :)
Meg nem merek gondolni a 2 napos utra 2 kicsivel, majd kiderul hogy a 2 nap helyett mennyi idobe telik majd odaerni :)
A lenyeg, hogy egyszer elinduljunk vegre.
Hatmillio oleles varja, hogy kiosztogassam oket!

Legkozelebb a 3. szulinapi beszamoloval erkezem.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése